Snart kan du flytta fler gamla pensioner

Enligt ett nytt beslut kommer en lagändring redan den 1:a juli 2022 som gör att fler gamla pensioner går att flytta.

Redan förra året infördes en del förenklingar och inte minst ett kostnadstak på 600 kr för att flytta sin fondförsäkring samt möjlighet att återköpa försäkringar med låga värden. Detta gällde dock bara försäkringar tecknade efter 1 juli 2007.

Nu införs samma regler för fondförsäkringar tecknade innan 1 juli 2007, men vad gäller tjänstepensioner som ägs av en arbetsgivare (vilket många tjänstepensioner görs) så måste en flytt fortfarande godkännas av den arbetsgivare som är ägare till försäkringen. Man skall dock utreda om det är möjligt att slopa kravet på arbetsgivares godkännande, men vi är tveksamma till det kommer att ske i år.

Återköp av små försäkringar

Ytterligare en förenkling är att små försäkringar (=försäkringar med ett värde under ett prisbasbelopp, dvs 48 300 kr 2022) kan återköpas. Det kan vara bra om man vill städa bort små försäkringar. Men eftersom utbetalningen inkomstbeskattas så kan det för vissa vara onödigt om man har hög marginalskatt nu, men inte efter 65 år. Men å andra sidan, på försäkringar med små kapital som har höga avgifter kan det ändå vara värt det.