Vi kommenterar börsnedgången och vad som händer i öst

Den senaste tiden oroligheter i öst påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Vi på Linder & Partners jobbar sedan många år med att stötta ett barnhem i sydvästra Ukraina där vi har säkerställt att barnen får en trygg framtid. Där bistår vi med ekonomisk och humanitär hjälp. I över 25 år har vi även stöttat SOS Barnbyar, det gör vi även när det gäller Ukraina och där stöttar vi nu deras katastrofhjälp.

Det är helt naturligt att många oroar sig med anledning av den senaste tidens händelser samt börsnedgång. Bör man då oroa sig? Vi säger som vi har sagt tidigare. Nej, inte för dina pensionspengar. Pensionskapital är ett långsiktigt sparande, som även för en 65-åring skall förvaltas under 20 år.

Korta nedgångar på en del av ditt pensionssparande kommer inte påverka pensionens storlek nämnvärt. Det långa svaret är: Vi vet naturligtvis inte om senaste månadens oroligheter bara är början på en längre nedgång eller om ”botten” för denna gång redan passerat, men vi skall försöka svara på en del av våra kunders funderingar.

På kort sikt lyckas ingen spå om börsen skall gå upp eller ned. Senaste tidens otroligt kraftiga både upp- och nedgångar visar åter igen att det inte går att förutspå kortsiktiga rörelser. Agerar man kortsiktigt är risken stor att man missar att ta del av den långsiktiga utvecklingen.

Ett exempel

Utvecklingen på Stockholms-börsen sedan år 2000, dvs under drygt 21 år, är upp drygt 540 %. MEN om man skulle exkludera avkastningen bara de fem bästa dagarna under dessa år, dvs bara exkludera fem dagar under 21 år, så skulle avkastningen istället bara vara ca 330 %. Stor avkastning enskilda dagar samt ränta-på-ränte-effekten gör att skillnaden blir så stor.

Så att agera på kortsiktiga förändringar avråder vi från, vi ser inga som lyckats med detta över tid. Vi rekommenderar därför att alltid agera långsiktigt och behålla sin strategi som du sannolikt lagt upp tillsammans med din rådgivare även vid kortsiktiga händelser.