Vill du ha tips om hur du maximerar din pension 2023?

Vill du ha tips om hur du maximerar din pension?

Pensionen bygger du upp under hela arbetslivet. Det finns faktiskt en hel del som du kan göra för att förbättra din pension på sikt. Det som ger bäst pension är att jobba så länge som möjligt, så försök att jobba heltid så mycket som möjligt under din karriär. Skillnaden blir stor för varje år du jobbar längre än normal pensionsålder. Numera premieras de som jobbar under pensionstiden med lägre inkomstskatt, samtidigt som arbetsgivaren får lägre arbetsgivaravgifter. Läs mer här

Man har självklart också möjlighet att förhandla med arbetsgivaren om att det även skall sättas av premier till tjänstepension efter 65 år. Du kan själv påverka hur flera delar av dina pensioner placeras. Det är bra att göra aktiva val, även om valet blir att ligga kvar i en default-lösning såsom soffliggarfonden AP7 Såfa på PPM. Det som är viktigast är att ha rätt risknivå och låga avgifter. Genom att logga in på vår tjänst linderpartners.se kan du se hur dina pensioner är placerade. Du kan även gå in på www.minpension.se där du får koll på hela din pension. Utöver tjänstepension är det bra att ha ett eget långsiktigt sparande. Det bästa sättet att få det privata sparandet är att sätta i gång med ett månadssparande som dras månadsvis via autogiro. Komplettera gärna med att löneväxla om din arbetsgivare erbjuder det.

Pengar du inte ser är pengar du inte saknar. En riktigt stor fördel med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta effekten.